Betere indicatiestelling en uitkomsten van staaroperaties bij Oogcentrum Noordholland

Oogcentrum Noordholland (OCNH) is in 2016 gestart met de implementatie van uitkomstgerichte zorg voor cataract (staar). Onder meer door het meten van PROMs voor al haar cataract patiënten. De uitkomsten van cataract operaties worden daarbij ingevoerd in de landelijke NOG cataractregistratie. Tegelijkertijd is OCNH deelnemer in de pilot waardegerichte contractering van Menzis. Uit de eerste feedbackrapportages van deze pilot blijkt dat OCNH ook op dit gebied een van de koplopers is, dit omdat zij uitkomsten meten op continue basis. Sinds eind 2018 is structureel een responspercentage van 28% gehaald.

OCNH was nu klaar voor de volgende stap: PROMs actief in de spreekkamer gebruiken en uitkomstinformatie inzetten om de zorguitkomsten te verbeteren. Door de integratie van PROMs in het EPD systeem (Emma) en de wijze waarop het zorgpad is ontworpen, zijn de resultaten per patiënt in de spreekkamer voor de oogarts beschikbaar. Lees op de website van Mediquest wat de resultaten en ervaringen zijn van dit project.